15 dec.

Muzeu in aer liber din Municipiul Suceava

muzeul satului bucovinean suceava bucovina

In anii ’70 a fost infiintat pentru a pune in valoare arta si istora din poporul Bucovinean. A inceput sa se dezvolte abea in anii ’90 cu cateva obiective care ofereau vizitatorilor o poarte din istoria si traditia satului din Bucovina. In prezent sunt peste 30 de obiective care au format Muzeul Satului Bucovinean. Complexul cuprinde case traditionale din lemn, ateliere mestesugaresti, anexe gospodaresti , constructii comunitare dar si instalatii termice populare.

Planul de infiintare a Muzeului dateaza din anul 1958, muzeul vrea sa expuna valorile satului Bucovinean dar si sa valorifice potentialul etnografic. In anul 1971 a inceput culegerea de informatii si materiale care sa decoreze un frumos muzeu etnografic. Constructia a fost realizata cu sprijinul Consiliului Popular Municipal Suceava care a alocat teren in apropierea Cetatii de Scaun din Suceava. Lucrarile de achizitie si restaurare a principalelor obiective care alcatuiau Muzeul satului au fost Casa de locuit din Ostra, Gospodaria traditionala din Straja dar si Casa Roata din Campulung Moldovenesc.
Muzeul expune viata taranului bucovinean, cuprinde elemente care au format un sat traditional romanesc: scoala, biserica, crasma, instalatii termice, gospodarii taranesti dar si ateliere mestesugaresti unde se croia costumul popular traditional care este alcatuit din camasa sau ie traditionala, ciupag, fustacul, opregul, bundita dar si sumane care se purtau in zi de sarbatoare.

Muzeul Satului este inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava inca din anul 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.