10 oct.

Campia Libertatii- Blaj

13

Marea Adunare Nationala de la lunca Tarnavei Mari, situate in spatele catedralei si a scoliilor, de la 3-15 mai 1848. In anul 1911, tot aici s-au tinut serbarile semicentenarului ASTREI, la care au luat parte oameni de stiinta si cultura din provinciile romanesti, timp in care Aurel Vlaicu zbura cu avionul personal deasupra multimii;  Avionul care aducea vestea cea mare a reintrarii Romaniei in razboi pentru eliberarea Transilvaniei, a aterizat in 28 noiembrie 1918.

Campia Libertatii era dominata de Ansamblul monumental “Gloria” care a fost inaugurat in anul 1977. Istoricele cuvinte de la baza monumentului propriu-zis: “Vrem sa ne unim cu tara!”.

Al doilea element al Ansamblulu este constituit din 3 straturi din bronz, ilustrand trei fete care tin deasupra capului cununi de laur,  acestea simbolizeaza cele trei tari romanesti: Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca.

In stanga si in dreapta monumentului in forma de semicerc se afla “Aleea Revolutiei” care este formata din 26 de brusturi din bronz, reprezentand pe cei mai de seama carturari si revolutionari ai tarii romanesti. In anul 1873 cu ocazia implinirii a 125 de ani de la revolutia din 1848, au fost dezvelite 24 din aceste statui.